Uluslararası Amber Sanat ve Teknoloji Festivali

Uluslararası Amber Sanat ve Teknoloji Festivali 10–13 Kasım 2011

İ̇stanbul Modern Sinema, bu yıl beşinci yaşını kutlayan Uluslararası Amber Sanat ve Teknoloji Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Bu yılki teması “Öteki Ekoloji” olan festival, insanın doğal ve yapay çevresiyle kurduğu her türlü ilişkiye, yarattığı yaşam alanları ve biçimlerine yeniden bakmayı öneriyor, bugünden daha iyi bir yaşam için sanat ve teknolojinin kesişiminde "öteki ekoloji"yi sorguluyor.

Bilim, yeni teknolojiler ve sanat üçgeninde bir araştırma ve tartışma zemini olmayı hedefleyen Amber Sanat ve Teknoloji Festivali, 10 Kasım Perşembe günü film gösterimleriyle başlayacak, Cumartesi ve Pazar günleri ise “Öteki Ekoloji” çerçevesinde tema konuşmaları, makale sunumları ve tartışma oturumlarıyla sürecek.

EKÜMENOPOLIS: UCU OLMAYAN ŞEHİR, 2011
Türkiye, Almanya | Renkli, 88’ | Türkçe, İngilizce
Yönetmen: İmre Azem
Ekolojik eşikler, ekonomik eşikler, nüfus eşikleri aşılmış, sosyal uyum bozulmuş. İşte neoliberal kentleşmenin fotoğrafı: Ekümenopolis. Bu ilk uzun metrajlı belgeseliyle İstanbul’a bütüncül bir yaklaşımla bakmayı amaçlayan ve değişim kadar onun dinamiklerini de sorgulayan İmre Azem, bizi yıkılmış gecekondu mahallelerinden gökdelenlerin tepelerine, Marmaray’ın derinliklerinden üçüncü köprünün güzergâhına, gayrimenkul yatırımcılarından kentsel muhalefete, bu uçsuz bucaksız kentte belki de yaşadığınız İstanbul’u yeniden keşfetmenizi sağlayacak uzun bir yolculuğa çıkartıyor.

BİR ZİHİN EKOLOJİSİ, 2010
Kanada | Renkli, 60’ | İngilizce
Yönetmen: Nora Bateson
Bir Zihin Ekolojisi antropolog, filozof, yazar, sistem teorisyeni ve yönetmen Gregory Bateson’un kızı Nora Bateson tarafından yapılmış sinemasal portresi. Film, Bateson’un 1930’larda Bali ve Yeni Gine’de çektiği film, fotoğraf, röportaj ve derslerinden bölümler içeriyor. Küçük kızı Nora, babasını içinde yaşadığımız karmaşık sistemlerin iç ilişkilerini bilimsel bir kesinlik ve hassas bir bütünsellikle inceleyen biri olarak anlatıyor. 

GİZLİ ÜÇLEME, 2008-2010
Almanya | Renkli, 34’ | Diyalogsuz
Yönetmen: Reynold Reynolds
(16 mm film ve fotoğraftan aktarma)
Gizli Hayat:  Bir kadın canlanmaya başlayan apartman dairesinde hapistir. Düşünceleri kendisinden uzaklaşır ve bitkiler gibi çevresindeki boşlukta gelişen hayata takılır.
Gizli Makina:Üçlemenin ilk filmi Gizli Hayat’ın başkahramanı kendisini ölçüp biçen zaman ve uzayda parçalarını karşılaştıran bir anti-kahramanla karşılaşır. Gizli Makine, hayatı çerçeveleyen önemsiz koşulları açımlayan üçlemenin ikinci filmidir.
Altı Kolay Parça: Gizli Üçleme’nin son bölümüdür. Film, sıra dışı öğretme yöntemiyle tanınan, yüzyılın en önemli fizikçilerinden Richard Feynman’ın “Altı Kolay Parça: Fiziğin Açıklamalı Temelleri” kitabına dayanıyor.

McLUHAN'IN UYANIŞI, 2002
Kanada | 35mm, Renkli, 94’ | İngilizce
Yönetmen: Kevin McMahon
Teknolojinin hayatımızı değiştirmede oynadığı rolden etkilenmiş, yirminci yüzyılın en ünlü entelektüellerinden biri olan Marshall McLuhan’ın tespit ettiği, dijital çağın sosyal, ruhsal, ekonomik ve ideolojik kişiliklerimize etkisi üzerine bir film. McLuhan’ın yarattığı "Global Köy" ve "Ortam mesajdır" zamanımızın en çok kullanılan ifadelerinden. Şimdi onun ölümünden 20 yıl sonra internetin, sanal ve kablosuz teknolojilerin yarattığı toz duman içinde, McLuhan’ın Uyanışı, McLuhan’ın hala geçerliliğini koruyan mesajlarını açıyor. Animasyondan özel efekte birçok medyayı bir araya getiren film, ünlü performans sanatçısı Laurie Anderson’ın anlatımı, akademisyenler Eric McLuhan, Neil Postman, Lewis Lapham ve ünlü gazeteci Patrick Watson’ın yorumlarıyla McLuhan’ı anlatıyor.