PROGRAM İÇERİKLERİ: *MART 2006 / SİNEMA SPONSORU: PETROL OFİSİ
FEDERICO FELLINI AŞK, KADINLAR VE GÖSTERİŞLİ SAPLANTILAR
BEYAZ ŞEYH / LO SCEICCO BIANCO
AYLAKLAR / I VITELLONI
CABIRIA'NIN GECELERİ / LE NOTTI Dl CABIRIA
TATLI HAYAT / LA DOLCE VITA
SEKİZ BUÇUK / OTTO E MEZZO
RUHLARIN GIULIETTA'SI / GIULIETTA DEGLI SPIRITI
SATYRICON
ROMA
KAZANOVA / IL CASANOVA Dl FELLINI
BELGESEL "FELLINl'NİN KAZANOVASI MI?"
DOCUMENTARY "E IL CASANOVA Dl FELLINI?"
YENİ VE BAĞIMSIZ / NEW AND INDEPENDENT
BEN VE SEN VE DİĞERLERİ
ME AND YOU AND EVERYONE WE KNOW
4. FİLMMOR KADIN FİLMLERİ FESTİVALİ: BELGESELLER /4th FILMMOR WOMEN'S FiLM FESTiVAL: DOCUMENTARIES
ALMANYA'DAN KISA FİLMLER: KISA VE İYİ 2 / SHORT FILMS FROM GERMANY: SHORT & SWEET 2
ETKİNLİKLER
FEDERICO FELLINI AŞK, KADINLAR VE GÖSTERİŞLİ SAPLANTILAR
Federico Fellini dünya sinemasının en önde gelen yönetmenlerinden biri. Sinema tarihinde çok az yönetmen, çektiği filmler ve görsel yorumları sonucunda kendi isminden türeyen bir sıfata sahip olmuştur: "Fellinivari" çeşitli duyguları ve bambaşka dünyaları betimler: palyaçolar, sarhoş kocalar, uzun süre acı çeken eşler, sorumsuz gençler, eşcinseller, fahişeler, jigololar, üçkağıtçılar, kimsesiz çocuklar, bağışlanan papazlar, melekler ve ruhlar ve ucuz müzikholler ... Fellini kariyerine gazetelerde karikatürist ve komedi yazarı olarak başladı ama film ile olan ilk deneyimi yeni-gerçekçilik akımı ile oldu. Zamanla yeni-gerçekçilik daha farklı, absürd bir gerçekçiliğe dönüştü: hayattan canlı kesitler, geçmiş dönemleri anlatan filmler ve kusursuz seçilmiş oyuncu kadrosu. Fellini gözle görülür dünyadan uzaklaşıp içsel hayatın, spiritüalizmin ve sihrin aynı oranda gerçek dünyasına doğru ilerledi.
BEYAZ ŞEYH / LO SCEICCO BIANCO
İtalya | 1952, 35 mm, Siyah-Beyaz, 85' | İtalyanca; Türkçe altyazılı
Oyuncular: Alberto Sordi, Brunella Bovo, Leopoldo Trieste, Giuletta Masina, Lilia Landi, Emesto Almirante
Yeni evli bir çift balayı için Roma'ya gider. Fakat kadın en sevdiği fotoroman dergisindeki bir karakteri, rüyalarında gördüğü "Beyaz Şeyh"i aramak için kaçar. Fellini'nin (Antonioni'nin fikrinden hareketle çektiği) bu ilk uzun metrajlı filmi, Nino Rota'nın müziği eşliğinde, zekice gülünç sahneler yaratarak hem romantizmin cazibesini ortaya koyuyor hem de romansın olumsuz, alaycı ve saçma dünyasını gösteriyor.
AYLAKLAR / I VITELLONI
İtalya, Fransa | 1953, 35 mm, Siyah-Beyaz, 103' |İtalyanca; Türkçe altyazılı
Oyuncular: Franco lnterlenghi, Alberto Sordi, Franco Fabrizi, Elenora Ruffo, Leopoldo Trieste
"Vitelloni" sözlükte fazla irileşmiş, büyümüş dana anlamına gelen ve bir grup küçük burjuvayı anlatmak için kullanılan tipik bir Fellini ifadesi. Evde kalan, taşrada yaşayıp olgunluk çağından çıktıklarını zannederek kendilerini kandıran bir grup genç adam, kendilerini önemli kimseler olarak görmektedirler ama film acımasızca ve sempatik bir şekilde bunun tersini gösterir. Filmde Fellini'yi Fellini yapan bütün unsurlar var: Nino Rota'nın kinayeli, gergin ve melankolik müziği, rüzgârın ürpertici sesi, zarifçe akan kamera hareketleri, yoksul küçük kasaba yaşamı, mükemmel oyuncu seçimi ve şaşırtıcı, karışık bir bakış açısı.
CABIRIA'NIN GECELERİ / LE NOTTI Dl CABIRIA
İtalya, Fransa | 1957, 35 mm, Siyah-Beyaz, 117’ | İtalyanca; Türkçe altyazılı
Oyuncular: Giuletta Masina, François Perier, Amedeo Nazzari, Franca Marzi
Giuletta Masina hayatı sonsuza dek seven, umutlu ve ne hayatın olumsuzluklarından ne de erkeklerden etkilenen Cabiria adında bir hayat kadınını canlandırdığı bu filmdeki oyunculuğu ile hem Cannes'da, hem de Oscar'larda ödül aldı. Filmde Roma hayatı, çeşitli bölümler halinde, kamera hareketlerinin, montajın ve müziğin iç içe girdiği son derece canlı sekanslarla anlatılıyor.
TATLI HAYAT / LA DOLCE VITA
İtalya, Fransa | 1960, 35 mm, Siyah-Beyaz, 178' | İtalyanca; Türkçe altyazılı
Oyuncular: Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimee, Alain Cuny
La Dolce Vita bu denli gösterişli olmasaydı neredeyse bir belgesel olabilirmiş. Filmde yer alan her karakter Roma şehrine ait; anlatılan durumlar, yerler, dönemi ve zamanı tamamen doğru bir şekilde yansıtıyor. Muhteşem geniş plan çekimleri, zengin kamera açıları, dokunaklı imgeleri ile film, yavaş yavaş büyüyen bunalım ve sıkıntıyı seyirciyi asla bıktırmadan anlatmaktadır.
SEKİZ BUÇUK / OTTOEMEZZO
İtalya | 1963, 35 mm, Black-White, 114' | İtalyanca; Türkçe altyazılı
Oyuncular: Marcello Mastroianni, Claudia Cardinale, Anouk Aimee, Sandra Milo, Barbara Steele
Fellini'ye benzeyen bir film yönetmeni bir film çekmeye çalışır ama çekemez. Yönetmen yaşamına bir türlü anlam verememekte ve yeni filmine başlayamamaktadır. Kaçınılmaz olarak içine kapanarak yaşamdaki gelişmesine katkıda bulunan olayları değerlendirir: çocukluğu, kilise, ailesiyle ilişkiler, yaşamına giren kadınlar ve bunların her birine eşlik eden karabasanlar. Fellini'nin, meslektaşlarını ve sinemayı kıyasıya yargıladığı karmaşık bir kişisel portresi olan 8 1/2, sanat, yozlaşma, gelenekler, ahlak, para, aşk, evlilik, din ve düş kırıklığı kavramlarını ele alıyor. .
RUHLARIN GIULIETTA'SI / GIULIETTA DEGLI SPIRITI
İtalya, Fransa | 1965, 35 mm, Renkli, 120' | ltalyanca; Türkçe altyazılı
Oyuncular: Giulietta Masina, Mario Pisu, Sanro Milo, Valentino Cartese, Sylva Koscina
Fellini ilk renkli filminde karısı Giulietta Masina'ya rol veriyor. Bir ev kadınını canlandıran Masina'nın kocası filmde kadınlarla gönül eğlendiren bir adamdır; Masina rüya ve hayaller, tuhaf komşular ve istikrarsız arkadaşlar tarafından kuşatılır. Film psikolojiden ziyade, parlak, gösterişli setleri, tatlı ve göz alıcı imgeleri, dokunaklı ironik müziği ile, hayaletler ve periler hakkında.
SATYRICON / SATYRICON
İtalya, Fransa | 1969, 35 mm, Renkli, 138' | ltalyanca; Türkçe altyazılı
Oyuncular: Martin Potter, Hiram Keller, Salvo Randone, Capucine
Satyricon, görsel açıdan hem etkileyici hem de bir rüya gibi; bazen kaba, bazen de zarif bir film. Dünyaları aşan bu görsel şölende ilk göze çarpan, arada anlaşılamayan, filmin havasında ani değişiklikler yaratan parça parça sahnelerden oluşması, panoramik kompozisyonlar ile derinliği olmayan fresklerin yansıtılması, zamana ait olmayan bir müzik. Her şeyin garip bir vahşet ve şaşırtıcı bir cinsellikle iç içe geçtiği, abartılı felsefi düşüncelerin gizemli şiirlerle birleştiği son derece değişik bir Fellini filmi.
ROMA/ROMA
ltalya, Fransa | 1972, 35 mm, Renkli, 119' | İtalyanca; Türkçe altyazılı
Oyuncular: Peter Gonzales, Fiona Florence, Britta Bames
Fellini'nin Roma'sı görkemli bir belgesel denemesi: yönetmenin hayal gücünün kenti, artık bizim için Roma'nın kendisinden daha aşina olan o aşk-nefret-düş-karabasan kenti hakkında bir eskiz defteri sanki. Bir gezi filminden çok deneysel bir yolculuk olan Roma, Fellini'nin anılarından ve çağdaş yaşam üzerine keskin gözlemlerinden kaynaklanan muhteşem görüntüler ve sekanslarla dolu.
KAZANOVA / IL CASANOVA Dl FELLINI
ltalya | 1976, 35 mm, Renkli, 170' | İtalyanca; Türkçe allyazılı
Oyuncular: Donald Sutherland, Tina Aumont, Cicely Browne
Fellini Kazanova karakterinden nefret ettiğini anladığında, filmi çekmeye çoktan başlamıştı. Bu kadar büyük bir bütçenin, gösterişli, kocaman setlerin ve hayalgücünün hor görme ve tiksinme ile birleşmesine çok ender rastlanır. 18. yüzyılın erkeksi ve histerik havası, kostüm tasarımcısı Danilo Donati'nin kostümleriyle ve Nino Rota müziğiyle abartılı ama detaylı, şaşırtıcı, dehşetli ve etkileyici bir film haline geliyor.
*Kazanova filmi Centro Sperimentale de Cinematografia ve Cineteca Nazionale tarafından restore edilmiştir.
BELGESEL "FELLINl'NİN KAZANOVASI MI?" / DOCUMENTARY "E IL CASANOVA Dl FELLINI?"
Yönetmen: Gianfranco Angelucci
İtalya | DVD, Renkli, 73' | İtalyanca; Türkçe altyazılı
1974-1975 yıllan arasında Fellini'nin asistanları Gianfranco Angelucci ve Liliana Betti, Kazanova'nın İtalyan kültüründe nasıl olup da üç yüzyıl boyunca yaşadığını araştırmakla görevlendirildiler. Alberto Moravia çapındaki uluslararası kişiler ve entelektüellerle görüşmeler yapıldı. Bologna Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun olan yönetmen Gianfranco Angelucci, tezini Federico Fellini'nin filmleri üzerine yaptı. Federico Fellini'nin ölümüne kadar da onunla çalıştı.
*Belgesel, Rai Teche tarafından sağlanmıştır.
YENİ VE BAĞIMSIZ
BEN VE SEN VE DİĞERLERİ / ME AND YOU AND EVERYONE WE KNOW
ABD | 2005, 35 mm, Renkli, 92' | İngilizce; Türkçe altyazılı
Yönetmen: Miranda July
Oyuncular: John Hawkes, Miranda July, Miles Thompson, Brandon Ratcliff, Carlie Westerman, Najarra Townsend
Ödül Aldığı Festivaller: 2005 Cannes; 2005 Sundance; 2005 San Francisco2005 Los Angeles
Christine Jesperson (Miranda July) yalnız yaşayan bir sanatçıdır. Aynı zamanda yaşlılara ulaşımları için yardımcı olmaktadır. Fantastik sanatçı görünüşünü, arzularını ve yakınında ilgisini çeken objeleri resmetmek için kullanmaktadır. Richard Swersey (John Hawkes) eşinden yeni boşanmış iki çocuk sahibi bir ayakkabı satıcısıdır. Richard’ın 7 yaşındaki oğlu Robby gizemli biri ile internette müstehcen şekilde yazışırken, 14 yaşındaki abisi Peter ise aşk ve evlilik hayalleri kuran komşu kızlarının deney erkeği olacaktır. Richard, büyüleyici Christine ile tanışınca hayatı değişir... Hem de hiç beklemediği bir şekilde...
1974 doğumlu Miranda July, kariyerine performans sanatçısı olarak başladı. Yönetmen kısa filmlerinde, görsel sanatlar altyapısını sinema estetiğine uygulama başarısı ile dikkat çekti. July'ın hem senaryosunu yazıp hem de başrolünü oynadığı ilk uzun metrajlı filmi Ben ve Sen ve Diğerleri, özellikle New York izleyicisinin büyük beğenisini kazandı ve July'ı eleştirmenlerin gözünde bağımsız sinemanın yeni kraliçesi olarak konumlandırdı.
4. FİLMMOR KADIN FİLMLERİ FESTİVALİ: BELGESELLER
MORGUNDEM 2005
Türkiye | 2005, DV, Renkli, 60' | Türkçe; İngilizce altyazılı
Yönetmenler / Directors: Ülku Songül, Melek Özman
Dokuz kadının kamerasıyla, kampanyalardan sokak etkinliklerine, Türkiye'nin ceşitli illerinde kadın grupları/kurumlarının sürdürdükleri mücadele deneyimlerini derleyen belgesel 2005'in feminist gündemini sinemaya taşıyor.
AVCILAR, ARACILAR VE KADINLAR
Türkiye | 2005, DV, Renkli, 22' | Türkçe; İngilizce altyazılı
Yönetmen I Director: Atölyemor Kolektifi
Evde calışan, çevreleri tarafından işsiz olarak görülen, emeklerinin karşılığına aracılar tarafından el konan kadınların emeklerinin değerli kılınması çabalarının belgeseli.
ŞİDDETİN ÖTESİNE YOLCULUK
Türkiye | 2005, DV, Renkli, 40' | Türkçe; İngilizce altyazılı
Yönetmen: Atölyemor Kolektifi
Üç kadının "aile içi" şiddetle iç içe geçen yaşam hikayelerini ayrı bölümler halinde bir araya getiren film, izleyenlere üç kadının yaşadıkları şiddete karşı zorlu mücadelelerini anlatıyor.
FİLM OLDUK!
Türkiye | 2005, DV, Renkli, 30' | Türkçe; İngilizce altyazılı
Yönetmen: Atölyemor Kolektifi
Film, Atölyemor Kolektifi'nin Avcılar, Aracılar ve Kadınlar ve Şiddetin Ötesine Yolculuk filmlerinin yapım süreçlerini konu ediyor. Hem film yapan hem de "film olan" ve ilk kez kamerayı eline alan kadınların deneyimli sinemacıların desteğiyle kolektif bir film yapmalarının öyküsü.
AĞUSTOS KARINCASI
Türkiye | 2005, DV, Renkli, 50' | Türkçe; İngilizce altyazılı
Yönetmen: Bingöl Elmas
İbo 45 yaşındadır, ve küçük bir kasabada anons memuru, belediye çaycısı, çiftçi, nikah memuru olarak çalışır. Bu kadar çok işi neredeyse etrafındaki kimsenin inanmadığı bir hayali gerçekleştirebilmek için yapar. Hayalleri ve idealleriyle İbo'nun öyküsü.
GÜNDELİKÇİ
Türkiye | 2005, DV, Renkli, 52' | Türkçe; İngilizce altyazılı
Yönetmen: Emel Çelebi
Gündelikçi, göç ettikleri büyük şehirde kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan, ekmeğini başkalarının evini temizleyerek kazanan kırsal kökenli kadınları anlatıyor.
KARANLIKTA DİYALOGLAR
Türkiye | 2005, DV, Renkli, 67' | Türkçe; İngilizce altyazılı
Yönetmen: Melek Ulagay Taylan
Türkiye’nin Güneydoğusu’na bir yolculuk, namus cinayetlerinde kaybedilen kadınların hikayelerl, onlardan kalan belgeler, çevrelerinde yapılan röportajlar ve gazete arşivlerinden oluşan bir belgesel.
34 TAKSİ
Türkiye | 2005, OV, Renkli, 51' | Türkçe; İngilizce altyazılı
Yönetmen: Belmin Söylemez
Trafik büyük şehrin karakterini açığa vurur, davranış biçimlerini yansıtır. Birçoğuna göre can sıkıcı rutinin bir parçası, bazılarına göre de bir yaşam biçimidir. 34 Taksi İstanbul'u taksicilerin bakış açısından anlatan bir video-belgesel. Çoğunlukla yolculuklar esnasında çekilen film, taksicilerin müşterileriyle olan sohbetleri üzerine kurulu.
KAMERANIN ARDINDAKİ KADIN: BİLGE OLGAÇ
Türkiye | 2005, Betacam, Renkli, 54' |Türkçe; İngilizce altyazılı
Yönetmen: Feza Sınar
Belgesel, Türkiye dışında da ödüller kazanan, 36 filme yönetmen olarak imza atan Bilge Olgaç'ın sineması ve sinemayla iç içe olan yaşamını konu ediyor. 1994 yılında; evinde çıkan bir yangında hayatını trajik bir şekilde kaybeden Türk sinemasının bu önemli kadın emekçisinin yaşam ve sinema serüveni beyaz perdeye aktarılıyor.
SÖYLEŞİ: TÜRKİYE'DE KADINLARIN BELGESEL SINEMASI
Katılımcılar: Nalan Sakızlı, Şehbal Şenyurt, Bingöl Elmas, Melek Özman
Tarih: 16.03.2006, 17:00
ALMANYA'DAN KISA FİLMLER / SHORT FILMS FROM GERMANY
Yaklaşık 100 yıl önce bütün filmler kısaydı. Daha 60'lı yıllarda, Fassbinder, Herzog ve Wenders gibi sonradan ünlenen genç kuşak film yönetmenleri, başlangıçta kendilerini kamuoyuna, ön programda gösterilen kısa filmleriyle tanıttılar. Kısa film programı KISA ve İYİ 2, Goethe Enstitüsü'nün geçmişteki KISA ve İYİ programını sürdürüyor. Seçilen filmlerin yönetmenlerinden - aralarında Oscar ve öğrenci Oscar ödüllüleri de olan - birçoğu Alman film yüksekokullarını bitirmiştir. Seçilen 27 yeni yapıt, Almanya'nın son yıllardaki kısa film üretimi üzerine genel bir bakış sunacaktır. Yapıtlar 4 farklı konu başlığı altında toplanmış olup 18. Uluslararası Kısa Film Festivali çerçevesinde ilk kez kendilerine ayrılmış özel bir bölümde izlenilebilecekler.
KISA VE İYİ 2
SEN VE BEN
Anne-Babam / Meine Eltern
Yönetmen: Neela Leana Vollmar
Takma Beden / Fremdkörper
Yönetmen: Katja Pratschke
Annaottoanna
Yönetmen: Clemens Pichler
Öylesine Kalmak / Einfach So Bleiben
Yönetmen: Sven Taddicken
Gitmeliyim / İch Muss Gehen
Yönetmen: Florian Mischa Böder
YAKIN VE UZAK / CLOSE TO HOME AND FAR AWAY
Finow
Yönetmen: Susanne Quester
Stasi Dosyalarının Yeniden Oluşturulması Üzerine Öğretici Bir Film / Lehrfilm Über die Rekonstruktion von Stasiakten
Yönetmen: Anke Limprecht
İçten Dıştan Moğolistan / lnnen Aussen Mongolei
Yönetmen: Sebastien Winkels
Kafa İçin Notlar/ Notizen Für Den Kopf
Yönetmen: Fatima Abdollahyan
Howrah Howrah
Yönetmen: Till Passow
Tokyo'da Bir Çarşamba Gecesi / On a Wednesday Night in Tokyo
Yönetmen: Jan Verbeek
Gökyüzü Filmi / Himmelfilm
Yönetmen: Jiska Rickels
Serbest Seçim / Freie Auswah
Yönetmenler: Daniel Kunle, lmmo Lüdemann
YAŞLI VE GENÇ
Gregor'un En Büyük Buluşu/ Gregors Grösste Erfindung
Yönetmen: Johannes Kiefer
Kırılgan / Fragile
Yönetmen: Sikander Goldau
Öğrenci / Der Schüler
Yönetmen: Edina Kontsek
Hain Kalp/ Das Verraterische Herz
Yönetmen: Marc Malze
Konuşmalar / Talks:
Yönetmen: Mickel Rentsch
Şu Sıralar Ölü / Zur Zeit Verstorben
Yönetmen: Thomas Wendrich
Heavy Pregnant
Yönetmen: Piotr Lewandowski
KAÇMAK YA DA KALMAK / SHOULD I GO OR STAY
Björn Ya da Bürokrasi Engelleri / Björn Oder die Hürden der Behörden
Yönetmen: Andreas Niessner
Bozuk Para / Kleingeld
Yönetmen/ Director: Marc Andreas Bochert
Yaman / Oufte
Yönetmen: lngo Rasper
Kaç! / Abhaun!
Yönetmen: Christoph Wermke
Çukurdaki Minik Tavşan / Haschen in der Grube
Yönetmen: Hanna Doose
Olağan İşler / Business As Usual
Yönetmen: Tom Zenker
Winston Ngatambe'nin Kiel'e Geldiği Gün / The Day Winston Ngakambe Came to Kiel
Yönetmen: Jasper Ahrens
ETKİNLİKLER
BELGESEL "FELLINl'NİN KAZANOVASI MI?"
5 MART / MARCH 2006, Pazar/ Sunday, 17:30
Gianfranco Angelucci ile söyleşi
16 MART 2006 Perşembe, 17:00
SÖYLEŞİ: TÜRKİYE'DE KADINLARIN BELGESEL SİNEMASI
Katılımcılar: Nalan Sakızlı, Şehbal Şenyurt, Bingöl Elmas, Melek Özman.
25 MART 2006 Cumartesi, 14:00
SÖYLEŞİ: 18. ULUSLARARASI KISA FİLM FESTİVALİ
Mirror Mechanics filminin yönetmeni, Avusturyalı Siegfried A. Fruhauf
26 MART 2006 Pazar, 14:00
SÖYLEŞİ: 18. ULUSLARARASI KISA FİLM FESTİVALİ