Bazıları hemen anlaşılmadı... Bazıları dönemi için çok fazlaydı... Bazıları ise hiç unutulmadı... İstanbul Modern Sinema, 15-22 Ekim tarihleri arasında, İtalyan Kültür Merkezi ile işbirliğiyle popüler kültür tarihine damgasını vurmuş, esin kaynağı olmuş beş kahramanı anlatan “4 Adam, 1 Kadın” adlı bir program sunuyor.
İtalyan sinemasının ayrıkotu, yönetmen-senarist, Pier Paolo Pasolini; Barok akımının ilk büyük sanatçısı Caravaggio; gerçek bir edebiyat kahramanı Dostoyevski; 60’ların Güney Amerikası’nda dillere destan bir pop yıldızı, Tony Vilar ve İtalya’nın aykırı feminist şairlerinden Sibilla Aleramo...
ST. PETERSBURG İBLİSLERİ (I DEMONI DI SAN PIETROBURGO), 2008
İtalya | 35mm, Renkli, 118’ | İtalyanca
Yönetmen: Giuliano Montaldo
Oyuncular: Miki Manojlovic, Carolina Crescentini, Anita Caprioli
Düşünceleriniz yayımlandığında artık sadece size ait değildir! St. Petersburg İblisleri, ünlü yazar Dostoyevski’nin yaşamı ve etkilediği hayatlar üzerine çarpıcı bir dönem filmi. Çarlık Rusyası’nın son dönemini ve gerçekleşecek devrimin ilk ayak izlerini gözler önüne seren film, İtalyan yönetmen Giuliano Montaldo’nun 50 yılı aşkın sinema serüveninin son halkasını oluşturuyor. Bu etkileyici hayat hikâyesinde Dostoyevski’yi ünlü Yugoslav oyuncu Miki Manojlovic canlandırıyor.
CARAVAGGIO, 2007
İtalya | 35mm, Renkli, 130’ | İtalyanca
Yönetmen: Angelo Longoni
Oyuncular: Alessio Boni, Paolo Briguglia, Elena Sofia Ricci, Jordi Mollà
Bazıları döneminde anlaşılmaz! Michelangelo Merisi, nam-ı diğer Caravaggio... Film, ünlü ressamın kariyerindeki önemli olaylara farklı bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Çizim modellerini hayat kadınları, sarhoş ve evsizlerden oluşturan ve çağdaşlarınca pek de sevilmeyen ressamın kendisi gibi aykırı hayat hikâyesi. Meraklıları için, “Aziz Matta’ya Çağrı” tablosunun doğuşu oldukça etkileyici.
TONY VILAR’IN GERÇEK EFSANESİ (LA VERA LEGGENDA DI TONY VILAR), 2006
İtalya | 35mm, Renkli, 93’ | İtalyanca
Yönetmen: Giuseppe Gagliardi
Oyuncular: Peppe Voltarelli, Roy Paci, Dario De Luca, Saverio La Ruina
Bazıları esrarengizdir! Güney Amerika’nın en ünlü şarkıcılarından Tony Vilar, 1960’larda kariyerinin zirvesindeyken ortadan kaybolur. Film, İtalyan şarkıcı Pepe’nin, Vilar’ın izinden Arjantin’den New York’a uzanan arayışına odaklanır. Vilar’ın yolculuğunu anlatırken, alaylı bir dille müzikal ve belgesel türlerini karıştırır. Sıradışı karakterleri, renkli yemekleri ve hüzünlü melodileriyle film, bir yandan Tony Vilar’ın sır perdesini aydınlatıyor, bir yandan da enerjisi bol ve keyifli bir yol hikâyesi sunuyor.
PASOLINI’NIN ÖFKESİ (LA RABBIA DI PASOLINI), 1963-2008
İtalya | 35mm, Siyah-Beyaz, 78’ | İtalyanca, İngilizce
Yönetmenler: Pier Paolo Pasolini, Giuseppe Bertolucci
Bazıları dönemi için fazladır! İtalyan yönetmen Pasolini’nin dönemin gelişen olaylarını kendi siyasi sebepleri ve şiirselliğiyle derlediği kolaj filmi La Rabbia da bunun bir örneği. Pasolini burada Yuri Gagarin’den Sophia Loren’e, Papa’dan Lenin’e yakın geçmişin önemli ikonlarını kendine has biçimde kurgulayarak modernizmi sorguluyor. Film 1963 yılında gün ışığına çıktığında, yapımcısı Pasolini’nin sol görüşüne karşı bir gazeteciyi projeye dahil etmiş ve filmin bir bölümünü onun yönetimine vermiş. Giuseppe Bertolucci, 45 yıl sonra bu duruma müdahale ederek Pasolini’nin metinlerinden, notlarından filmi yeniden kurgulamış: 16 dakikalık yeni materyal ve Pasoli’nin orijinal kurgusuna bir sonuç bölümü eklemiş. Pasolini’nin Öfkesi, o dönemin gelişmelerini sözleri iğneli, izlemesi ise keyifli bir haber kolajı biçiminde sunuyor.
AŞK ADINDA BİR YOLCULUK (UN VIAGGIO CHIAMATO AMORE), 2002
İtalya | 35mm, Renkli, 96’ | İtalyanca,
Yönetmen: Michele Placido
Oyuncular: Laura Morante, Stefano Accorsi, Alessandro Haber, Galatea Ranzi
Bazıları tabuları kırar! Sibilla Aleramo için “Virginia Woolf’un kalem ve düşünce arkadaşı” desek pek de yanlış olmaz. Aleramo, hayatına da yakışır biçimde, bu film seçkisinin tek kadını... Film, Aleramo’nun içinde yaşadığı bağnaz ve ahlakçı topluma karşı başkaldırışını kendisi gibi yazar olan sevgilisi Dino Campana ile olan müthiş aşkıyla paralel anlatıyor.