Şener Özmen 1998 yılında Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitimi Bölümü Resim Ana Sanat Dalı’ndan mezun olur. Sanatçı çalışmalarını Berlin, Almanya’da sürdürüyor. Mardin doğumlu, öğrenimini Çukurova Üniversitesi Resim Bölümü’nde tamamlayan Erkan Özgen ise çalışmalarını Diyarbakır’da sürdürüyor.
Çalışmalarını ayrı ayrı yürüten sanatçılardan Erkan Özgen çoğunlukla video ve fotoğraf gibi anlatım biçimlerini tercih eder. Suriye ve Irak ile sınırı olan Türkiye’nin güneydoğu bölgesinde doğup büyüyen Özgen, çalışmalarını dil, kimlik, savaş, etnik ve ideolojik farklılıklar gibi başlıklar etrafında biçimlendirir. Edebiyat, özellikle şiirle yakından ilgilenen Şener Özmen ise, çalışmalarında belirli iradeler tarafından tanımlanmış olanı, dayatılan ezberleri, koşulları, otoriteyi kışkırtıcı bir üslupla sorgular. Mizahı kullanarak şiirselleştirdiği eleştirilerini toplumsal sorunlara, değişimlere ve tepkilere yönelterek, izleyiciyi düşündürmeyi hedefler.
Şener Özmen ve Erkan Özgen imzalı “Tate Modern Yolu” adlı video, iki sanatçının Cervantes’in “Don Kişot” romanına ironik bir göndermeyle, gerçekleşmesi mümkün olmayan bir amaç uğruna Diyarbakır dağlarından Londra’daki çağdaş sanat müzesi Tate Modern’e gitmek için at ve eşek sırtında yola çıkış öyküsüdür. Çalışmaya, periferide sanat üretimini sürdüren sanatçının merkezdeki sanat “mabetlerine” ulaşımın imkânsızlığını ve sanatçının trajikomik uğraşısını dramatik bir dille irdeleyen bir eser olarak bakılabilir. Çalışma, günümüz sanat ortamının ve sanatçısının merkez-periferi ekseninde bir çözümsüzlük ve kısırlık içinde olduğunu aktarırken, çağdaş sanat dünyasına kabul edilmenin zorluklarına da eğilir.
Film / Video
Video projeksiyon
7’ 45’’
İstanbul Modern Sanat Müzesi Koleksiyonu / Eczacıbaşı Topluluğu bağışı