Aydan Murtezaoğlu, Notre Dame de Sion Lisesi’nin ardından, İstanbul Üniversitesi’nde iktisat öğrenimi görür. Lisans ve lisansüstü resim öğrenimini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümünde 1994 yılında tamamlar.
Aydan Murtezaoğlu, kavramsal yerleştirmelerden tuval resimlerine uzanan çalışmalarında iktidar sistemlerinin gündelik hayattaki işleyişini ortaya koyar. Toplumdaki sınıfa, farklı ideolojilere ve cinsiyete bağlı ayrışmaya işaret ederek, kamusal alanda karşılaştığımız üstü örtülü iktidar sembollerini görünür kılar. Sanatçı, dışarıdan bir bakışı reddederek kendisini “içeriden içeriye bakan” bir noktada konumlandırır.
“Karatahta” yapıtında, üzerine giydirilmiş bir erkek manken elinin monte edildiği ve eski harflerden Latin harflerine geçişi gösteren karatahta görülür. Türkiye’de birçok neslin kolektif hafızasında yer etmiş olan bu imge, Mustafa Kemal Atatürk’ün açık havada portatif bir karatahta önünde harfleri gösterdiği ve Harf Devrimi’nin ağırlıklı olarak okul kitaplarında yer alan bir fotoğrafından yola çıkar. “Karatahta”, Latin alfabesi kullanımıyla “Batı”ya bir yönelimi işaret ettiği gibi, dil, yazı, tarih, coğrafya, kimlik, kültür ve sanat ilişkiselliği üzerinden geçmiş ve gelecek üzerine düşünmeye çalışır.
Heykel
Karatahta üzerine giydirilmiş erkek manken eli
175 x 140 x 46 cm
Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı Koleksiyonu
İstanbul Modern Sanat Müzesi / Uzun süreli ödünç