Viyana Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğrenim gördükten sonra, resim ve sanat felsefesi üzerine doktora yapan Gün, 1980’de Sigmund Freud’un yaşamı ve eserleri, 1982’de de Viyana Üniversitesi’nde biyokimya, biyofizik ve astronomi üzerine çalışır. 1986-87’de Alman Akademik Değişim Programı (DAAD) çerçevesinde Berlin’de bulunur.
Gün’ün bilinçaltını irdeleyen yapıtlarında Freud’dan etkiler ve gerçeküstü bir yaklaşım görülür. Kadeş Antlaşması adlı yapıtın hareket noktası, tarih, felsefe, edebiyat ve müziktir. Tarihteki ilk yazılı antlaşma olarak Mısırlılar ile Hititler arasında yapılan ve günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde bulunan Kadeş Anlaşması sanatçının esin kaynağı olur. Resimlerinde kavramsal anlayışı temel alan Gün, iç dünyasını beyaz boşluklar ortasında, renkli, kırık, birbiri ile kesişen çizgilere indirger. Sanatçı, 1985’ten sonra soyut dışavurumcu bir anlatıma yönelir.
Gün’ün son çalışmalarında çizgisel anlamda geçmişten izler görülse de, resmin oluşumunda, değerlerinde, bakışında ve biçiminde farklılıklar belirmiştir. Bu farklılıkları sanatçı, daha serbest, resmi oluşturacak hiçbir kavramsal fazlalığa sahip olmadan, tüm geçmişi sanki kökünden unutarak, yeniden başlamak, bambaşka bir duruma ve serbestliğe ulaşmak olarak değerlendirir.
Resim
Tuval üzerine yağlıboya
180 x 260 cm
İstanbul Modern Sanat Müzesi Koleksiyonu
Oya - Bülent Eczacıbaşı Bağışı