İlk resim derslerini daha ilkokul yıllarındayken Malik Aksel’den alan Selim Turan, 1935-1938 yılları arasında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin resim bölümünde lisans eğitimini tamamlar. Turan, eğitimi sırasında Nazmi Ziya Güran, Feyhaman Duran, Leopold Levy ve Zeki Kocamemi gibi pek çok önemli hocadan ders alır. Akademi’de resmin yanı sıra, Türk süsleme sanatları ve hat eğitimi de görür.
Selim Turan 1947 yılında Fransız hükümetinden aldığı bursla Paris’e gider ve orada soyut çalışmalar yapan çeşitli sanatçıların atölyelerinde çalışır. Bu dönemden sonra çalışmalarını İzlenimci ve Kübist çizgiden, soyut yönelimli bir üsluba taşır. Turan’ın soyut resimlerinde, Doğu sanatları ve kaligrafinin yanı sıra, Anadolu’nun kültürel ve görsel öğeleriyle zenginleştirilmiş özgün bir üslup görülür.
Sanatçının “İsimsiz” adlı resimde, keskin ve hareketli kıvrımlarla, belirli bir renk düzeni içerisinde tuvali dört bir tarafından ortaya doğru geren bir devinim mevcuttur. İzler, çizginin nerede başladığının ve nerede bittiğinin anlaşılmasını zorlaştıran bir akışkanlığa ve serbestliğe sahiptir.
Resim
Tuval üzerine karışık teknik
64,8 x 50 cm
İstanbul Modern Sanat Müzesi Koleksiyonu
Şahika Turan Bağışı