Doğa Yorumu

Devrim Erbil, 1937

Doğa Yorumu, 1965

1959 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nden Halil Dikmen ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrencisi olarak mezun olur. 1962’de Akademi’ye asistan olarak girer. Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cemal Tollu ve Cevat Dereli atölyelerinde görev alır. 1963 yılında Altan Gürman, Adnan Çoker, Sarkis ve Tülay Tura ile Mavi Grup’u kurar. 1981 yılında profesör olan Erbil, İstanbul’da yaşamaya ve çalışmaya devam ediyor.

Devrim Erbil çalışmalarında doğanın nerede bittiğini ve soyutlamanın nerede başladığını arar. Resimleri, içindeki karmaşık çizgilerin armonileri ile ritimlerini dışarıda bırakarak doğa biçimlerini irdeler. Geometri gibi doğa da çoğu kez hareketsiz görünse de, Erbil, kuş sürülerinden kışın hareketsiz, çıplak dallara varana kadar doğa biçimlerindeki enerjik hayat gücünü yalıtmak için geometrik şekillerden yararlanır. İzleyici basit bir orman, dallar ve yapraklar suretine bakmaktansa, aralarında ışık dereleri akan bir dallar ormanı hayal etmeye davet edilir.

“Doğa Yorumu” şekillerin düz bir yayılımı gibi görünse de, daha dikkatli incelenince karmaşık bir dokular ve yüzeyler labirenti halini alır. Tuvalin büyük, çıplak parçaları, sanki ağaçların gölgesinin bir kısmıymış gibi geri çekiliyor görünürken, ince sarı boya tabakaları biçimler arasında ışık dereleri oluşturmak için birleşir. Bir spatül ile tuval üzerine uygulanmış kalın kahverengi boya darbeleri, doğal dokuların düzensiz, elle tutulur ritmini tekrarlayarak ağaç kabuğunun pürüzlülüğünü hatırlatır.

Yapıtın Türü

Resim

Teknik

Tuval üzerine yağlıboya

Ölçüler

255 x 500 cm

Koleksiyon

İstanbul Modern Sanat Müzesi Koleksiyonu
İsmet Titiz Bağışı