Balkan Naci İslimyeli, 1968-1972 yılları arasında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde öğrenim görür. Fotoğraf, yazı, resim, heykel, yerleştirme ve performans gibi zengin ifade araçlarını kullanan Balkan Naci İslimyeli, yola çıktığı temel konular arasında zaman, cinsiyet, gelenek, bellek, iletişim, varoluş, kişisel ve kültürel kimlik yer alır. 1970’lerden bu yana, sinemaya olan ilgisi nedeniyle, eşzamanlılık, kurgu ve uzamın dinamik yapısını sorgulayan yapıtlar da üretir.
İslimyeli sıklıkla, bireysel kimliğin genel anlamda insanı temsil eden iki parçası olan portresini ve el yazısını da çalışmalarına dahil eder. Sanatçı, geçmişle bugün, Doğu’yla Batı arasında sıkışmış olan kendi konumunu irdelerken, izleyicisini de günümüz Türkiyesinin ve onun çağdaş dünyadaki yerinin kültürel karmaşıklığı içindeki kendi konumunu gözden geçirmeye zorlar.
İslimyeli’nin bireysel kimliği ön plana çıkarmak istediği “Diyalog I” adlı resminde, sadece profilden izlediğimiz bir kadın koltukta oturur vaziyettedir. “Diyalog” adını verdiği resimlerindeki figürler, tek başlarına betimlenir ve beklenenin aksine susmaktadırlar. Bu nedenle isimlerine istinaden resimler ancak birbirlerine bakacak şekilde asıldığında ironik bir anlam kazanırlar.
Kağıt Üzerine Çalışmalar
Kâğıt üzerine karışık teknik
70 x 100 cm
Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı Koleksiyonu
İstanbul Modern Sanat Müzesi / Uzun süreli ödünç