Büyücülük

Utku Varlık, 1942

Büyücülük, 1966

Utku Varlık, 1961 yılında başladığı Güzel Sanatlar Akademisi Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesinde resim ve Sabri Berkel atölyesinde ise gravür ve litografi eğitimi alır. Akademi’den 1966’da mezun olan Varlık, 1970 yılında devlet bursu ile gittiği Paris Güzel Sanatlar Akademisi’nde Georges Dayez ile çalışır, ardından Cachan Atölyesi’nde litografi çalışmaları yapar. Utku Varlık, 1975 yılından bu yana Paris’teki atölyesinde çalışmalarını sürdürüyor.

Utku Varlık, erken dönem resimlerinde daha çok dışavurumcu bir yaklaşımı benimserken, 1975 yılından sonra yaptığı resimlerde ise gerçek ile düş arasındaki çizginin belirsizleştiği bir etki görülür. Varlık’ın bu dönem resimlerinde ışık ve gölge ilişkisi, doğaya ait ögeler, mekân ve zaman kavramlarının belirsizliği ve sembolik betimlemeler yer alır. Tamamı görünmeyen yüzler, yarım nesneler, uzak yapılar, belirsiz su ve ışık kaynakları gizemli bir kompozisyon oluştururken, izleyiciyi tıpkı bir rüyanın içine davet eder. Varlık’ın ilham kaynakları arasında Türkiye ve dünya edebiyatı, özellikle de şiir sayılabilir.

Mehmet Siyah Kalem etkili “Büyücülük” adlı yapıtının kökeninde minyatürden ve tılsımlı, dinî öykülerden ilham alan, ama bu iki dünyaya da ait olmadan ve bildik kalıpları tekrarlamadan bir alandan diğerine sıçrayan rengârenk bir rüya bulunur. Bilgiyi damıtarak çizen ve üreten Utku Varlık, resimlerinde ışığı görüntüden öte bir dil olarak kullanır. Büyülü bir dinamizm, naif bir bilinç ve zengin metafor gücü, Varlık’ın resimlerini tanımlayan kavramlardır.

Yapıtın Türü

Resim

Teknik

Tuval üzerine yağlıboya

Ölçüler

116 x 81 cm

Koleksiyon

Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı Koleksiyonu

İstanbul Modern Sanat Müzesi / Uzun süreli ödünç