TÜRK YÖNETMENLER

TÜRK YÖNETMENLER

TÜRK YÖNETMENLER

Ben Hasta Değilim Anne / I’m Not Sick Mum!
Türkiye, 2009, DV, Renkli, 27’, Türkçe, Kürtçe, Türkçe, İngilizce altyazılı
Yönetmen: Hatice Kamer

Batman’da yaşayan eşcinsel bir gencin, cinsel kimliğinden dolayı yaşadığı sorunların ve ayrımcılığa uğramayacağı başka bir yaşam arayışının hikâyesi...

Ben ve Nuri Bala / Me and Nuri Bala
Türkiye, 2000, DV, Renkli, 42’, Türkçe, İngilizce altyazılı
Yönetmen: Melisa Önel

Film, “feminist travesti gacı” Esmeray’ın hayatından yola çıkarak, Esmeray’ın doğup büyüdüğü Kars ve şu an yaşadığı İstanbul’daki cinsiyet, ayrımcılık, ötekileştirme ve göç meselelerini ele alıyor.

Ziyaretçiler / The Visitors
Türkiye, ABD, 2009, Betacam, Renkli, 65’, İngilizce, Türkçe altyazılı
Yönetmen: Melis Birder

Amerika’nın 70 hapishanesinin bulunduğu New York eyaletinde her hafta sevdiklerini görmeye giden yüzlerce kadın... Bazen 25 saat süren bir yolculuğa çıkan, çoğu siyah veya Latin kökenli bu kadınların bazıları, yıllardır her hafta sonunu bu otobüslerde geçiriyor. Film, bu kadınların üzüntülerini, umutlarını, öykülerini onların yolculuğu eşliğinde anlatıyor.

70 80 90, Masum, Küstah, Fettan / 70 80 90, Innocent, Insolent, Enticing
Türkiye, 2010, DV, Renkli, 40’, Türkçe, İngilizce altyazılı
Yönetmen: Melek Özman

Türkiye sinemasında kadınlar... Nadiren anlatıcı, çoğunlukla konu edilen, genellikle –erkek yönetmenlerin çektiği filmlerde– neden masum, küstah, fettan ama daima iki boyutlu: “iyi” ya da “kötü”ler? İyilikleri ya da kötülükleri ne kadar sahici? Neden her durumda sözleri dinlenmiyor, onlara inanılmıyor, affedilmiyor ya da cezalandırılıyorlar?

Filmde, Alin Taşçıyan, Arzu Okay, Lale Belkıs, Agah Özgüç, Ülkü Erakalın ve sinema izleyicileri ile Yeşilçam’ın kadınlara yapıp ettiklerinin, “masum kadınların” hıçkırıkları arasında nadiren duyulan “fettan kadınların” kahkahalarının izi sürülüyor.

Cambaz / Acrobat
Türkiye, 2009, HDV, Renkli, 6’, Türkçe, İngilizce altyazılı
Yönetmen: Gamze Türkeri

Genç bir adam intihar etmek için gittiği ıssız bir yolda esrarengiz bir kadınla karşılaşır.

Kimlik / Identity
Türkiye, 2005, DV, Renkli, 3’ 41’’, Diyalogsuz
Yönetmen: Hande Çayır

Film, “4 oyuncuyu, 3+1 (öteki ya da lider), 2+2 (yan yanalık), 4+0 (grup, toplum, aile vs.) olarak konumlandırıp izlersek ne çıkar?” diye sorar...

Loutky / The Puppets
Çek Cumhuriyeti, 2009, Dijital Fotoğraf, Renkli, 4’ 32’’, Diyalogsuz
Yönetmen: Özlem Akın

Film, gerçek olan-olmayan, uğurlarında her şeyin gözden çıkarılabileceği hayalleri canlandırıyor.

Ölüm / Death
Türkiye, 2009, HDCam, Renkli, 19’, Türkçe, İngilizce altyazılı
Yönetmenler: Burcu Aykar Şirin, Uygar Şirin

Babaannesi ölümle pençeleşen Emre, anneanne ve dedesinin yazlığında huzurlu bir yaz geçirirken ilk kez yas ve ölümle karşılaşır...

Aramızdan Birileri / One of Us
Türkiye, 2009, DV, Renkli, 78’, Türkçe, İngilizce altyazılı
Yönetmen: Şehbal Şenyurt

Belgesel, her yüz kişiden birinin maruz kaldığı şizofreni hastalığından etkilenen hastaları, hasta yakınlarını, onların toplumsal damgalamaya karşı mücadelelerini konu alıyor.

Deng-Sesler / Voices
Türkiye, 2009, HDV, Renkli, 19’ 52’’, Kürtçe, Türkçe, İngilizce altyazılı
Yönetmen: Filiz Işık Bulut

12 Eylül 1980, askerî darbe döneminde Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi yakınındaki bir gecekondu... Cezaevi civarında yaşayan-yaşanan tek yer! Cezaevindeki tutukluların yakınlarını ve cezaevinden gelen sesleri nasıl ağırlayabilir? Diyarbakır Cezaevi’yle nasıl yaşanabilir?

Ölüm Elbisesi: Kumalık / A Fatal Dress: Polygamy
Türkiye, 2009, DV, Renkli, 45’, Kürtçe, Türkçe, Türkçe, İngilizce altyazılı
Yönetmen: Müjde Arslan

“Halam Emine 16 yaşında kuma gitti, amcasının oğluyla evliydi. Kocasından şiddet gördü, her defasında baba evine sığındı, yaraları iyileşince her defasında onu evine geri götüren babası oldu. Her defasında ya hamile ya da yüzü gözü şiş gelirdi, bazen hem hamile hem yaralı. 30’lu yaşlarının sonlarında her gün her öğün 8 ilaç yuttuğu bir zamanda ilaçlardan birinin yan etkisiyle felç geçirdi.”

Film, Emine’nin hikâyesinden yola çıkarak “ölüm elbisesi” kumalığa, bu elbiseyi giymek zorunda kalan kadınların yaşadıklarına yakından bakıyor.

Geçmiş Programlar
Filmmor
14–20 Mart 2010