“Ömer Uluç: Ufuk Çizgisinden Öteye” Sergi Etkinliği

21 Mayıs 2025
“Ömer Uluç: Ufuk Çizgisinden Öteye” Sergi Etkinliği
“Ömer Uluç: Ufuk Çizgisinden Öteye” Sergi Etkinliği

Ayşegül Sönmez ve Seda Yörüker ile Söyleşi

Tarih: 21 Mayıs 2025, Çarşamba
Saat: 18.30 
Mekân: İstanbul Modern Oditoryum
Konuşmacılar: Ayşegül Sönmez, Seda Yörüker
Moderatörler: Öykü Özsoy Sağnak, Naz Uğurlu Benek
 

İstanbul Modern, Ömer Uluç’un sanatsal yolculuğuna ışık tutan “Ufuk Çizgisinden Öteye” adlı serginin ilk kamusal etkinliğinde, sergi kataloğuna yazılarıyla katkıda bulunan Ayşegül Sönmez ve Seda Yörüker’i ağırlıyor. Sanatçının düşünsel dünyasından deniz tutkusuna, bilimle kurduğu bağlardan son dönem yapıtlarındaki dijital dönüşümlere uzanan bu söyleşide, yazarların Ömer Uluç’a dair kişisel anılarına da yer veriliyor. İstanbul Modern Şef Küratörü Öykü Özsoy Sağnak ve Asistan Küratör Naz Uğurlu Benek’in moderatörlüğünde gerçekleşecek etkinlik, Uluç’un çok katmanlı sanatsal pratiğini keşfetmek isteyen ziyaretçilere farklı bir bakış açısı sunmayı amaçlıyor.


Ayşegül Sönmez:

1975 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi’nde İtalyan Dili ve Edebiyatı eğitimi aldı. Yüksek lisans derecesini Marmara Güzel Sanatlar Fakültesi’nde “Türk Resminde Modernizme Rağmen Modern” başlıklı teziyle tamamladı. Uluslararası Sanat Eleştirmenliği Derneği (AICA) Türkiye şubesinin başkanlığını yürüttü. Çok sayıda eğitim programı, küratöryel müzik konseri, söyleşi ve sanat etkinliği düzenledi; çeşitli üniversitelerde dersler verdi ve Uluslararası Kyoto Yarışması gibi etkinliklerde jüri üyeliği yaptı.

Editörlüğünü üstlendiği kitaplar arasında, Umut Burnundan Dolaşarak (Sanatatak, 2019), Haksız Tahrik (Alef Yayınevi, 2020) ve Evde Konuşmalar (Baksı Müzesi, 2021) yer alıyor. Ayrıca, Ben Ayşegül Sönmez: Çağın İçinde (Scala Yayıncılık, 2017), Çağdaş Sanat Var Mı? (Everest Yayınları, 2023) ve Müzede Gör: Kahraman Hayvanlar (Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi, 2024) adlı kitapları kaleme aldı. 2012 yılında, uluslararası ENNC üyesi olan tam bağımsız kültür-sanat medya platformu sanatatak.com’u kurdu. Hâlen sanatatak.com’un genel yayın yönetmeni ve yazarı olarak çalışmalarını sürdürüyor.  

Seda Yörüker:

Sanat Tarihi alanında lisans ve yüksek lisans eğitiminin ardından 2007–2017 yılları arasında Gençsanat dergisinde editör olarak görev yaptı. Işık Üniversitesi Görsel Sanatlar Bölümü’nde Estetik ve Sanat Felsefesi dersi verdi. Yazıları birçok sanat dergisi, gazete ve dijital kültür-sanat platformunda yayımlandı. Müzeler, üniversiteler ve sanat kurumlarında düzenlenen panellerde konuşmacı ve moderatör olarak yer aldı. Server Demirtaş: Bir Hareket Serüveni (Bozlu Art Project, 2020) kitabını yazdı; Sibel Horada, Ekin Saçlıoğlu, Melek Mazıcı, Lebriz Rona, Sabri Berkel sergi kataloglarına yazılarıyla katkıda bulundu.

2009 yılında Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan, Ömer Uluç’un Parçalanmanın Kimyası adlı kitabının editörlüğünü üstlendi. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanan Cézanne adlı kitabın çevirisini yaptı. AICA Türkiye ve Proje4L / Elgiz Müzesi işbirliğiyle “Canım, Lütfen Yapma”, Siemens Healthineers ile “Algoritmalar ve Bitkiler”, “Algoritmalar ve Hayvanlar” ve “39. DYO Sanat Ödülleri Sergisi”nin İstanbul, Eskişehir, Ankara ve İzmir sergilerinin küratörlüğünü yaptı.  

                                                                                                                                                                                   

Etkinlik ücretsizdir.

Katılım salon kapasitesi ile sınırlıdır.