Seul Sanat Müzesi’nde "City-Net Asia Pasifik" etkinliğine katılıyor ve Berlin’de Martin Gropius-Bau’da sergi açıyor
İstanbul Modern, Seul Sanat Müzesi’nin düzenlediği "City-Net Asia Pasifik" başlıklı etkinliğe "Yeni Kıta: İstanbul" başlıklı sergiyle katılıyor, Kasım ayında ise Berlin’de gerçekleşecek olan "Next Wave" projesi kapsamında Akademie der Künste ile işbirliğiyle Martin Gropius-Bau’da bir sergi açıyor.
İstanbul Modern, Seul Sanat Müzesi’nin organize ettiği, 29 Eylül 2009’da açılan ve 22 Kasım’a dek sürecek olan "City-Net Asia Pasifik" başlıklı etkinlikte "Yeni Kıta: İstanbul" adlı sergi ile yer alıyor.
Berlin-İstanbul 20. yıl kardeş şehir etkinlikleri kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Berlin Eyalet Senatosu tarafından gerçekleşecek olan "Next Wave" projesine davet alan İstanbul Modern, 12 Kasım 2009 - 17 Ocak 2010 tarihleri arasında, yenilenen koleksiyonunu Berlin’in en önemli sanat mekânlarından biri olan Martin Gropius-Bau’da sergileyecek.
"City-Net Asia Pasifik" etkinliği
Seul Sanat Müzesi’nin 2003 yılından bu yana iki yılda bir sürdürdüğü ve Asya’da yer alan başlıca sanat müzeleri arasında sanatsal ve profesyonel bir paylaşım platformu ve ağı oluşturmayı amaçladığı etkinliğe, bu yıl İstanbul Modern ile birlikte Japonya’dan Mori Museum of Art (Mori Sanat Müzesi), Çin’den Beijing Today Art Museum (Pekin Güncel Sanat Müzesi) davet edildi.
Sergi, bu yıl ilk kez Asya’nın en batı ucunda Avrupa ile sınır komşusu olan İstanbul’u ve İstanbul Modern’i ağırlıyor. "City-Net Asia Pasifik" etkinliğine İstanbul Modern, sürekli koleksiyonundan seçilen, Türkiye’de çağdaş sanatın 1990’lı yıllardan bugüne kaydettiği gelişimi özetleyen çalışmalardan oluşan "Yeni Kıta: İstanbul" başlıklı sergiyle katılıyor.
Küratörlüğünü İstanbul Modern Şef Küratörü Levent Çalıkoğlu’nun yaptığı "Yeni Kıta: İstanbul" başlıklı sergide, Şener Özmen/Erkan Özgen’in Tate Modern Yolu, Gülsün Karamustafa’nın Meydanın Belleği, Haluk Akakçe’nin Sanatın Doğuşu, Şükran Moral’ın Akıl Hastanesi, Hale Tenger’in Kesit, Hakan Onur’un Annem Sadece Mutlu Olmamı İsterdi, Canan Şenol’un Nihayet İçimdesin, Murat Akagündüz’ün Ankara Kalesi ve Bakanlıklar ile Hakan Gürsoytrak’ın İş ve İşçi Bulma Kurumu başlıklı işleri sergileniyor.
İstanbul Modern etkinliğe, koleksiyonundaki nitelikli dönüşüm, uluslararası projelerde gösterdiği başarı ve verdiği güven, çağdaş sanatın önemli sanatçılarını sergileme sorumluluğu nedeniyle davet edildi. Küreselleşme sürecinde Türk çağdaş sanatının dönüşümünde büyük etki yaratan bir grup sanatçıyı bir araya getiren sergi, farklı araçları kullanan günümüz sanatçılarını Asyalı izleyicilere tanıtmayı amaçlıyor.
Berlin’de Akademie der Künste işbirliği
Berlin’in önemli sanat kurumlarından biri olan Akademie der Künste ile işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilen sergiyle, ilk kez modern ve çağdaş kimlikte bir müze koleksiyonu bir Avrupa başkentine taşınmış olacak.
Sergi, modernleşmenin ilk evreleriyle çağdaş sanatın en önemli temsilcilerini bir araya getiriyor. İbrahim Çallı’dan Sarkis’e, Zeki Kocamemi’den Hale Tenger’e, Nejad Melih Devrim’den Gülsün Karamustafa’ya kadar 57 sanatçının 61 eserinin yer alacağı sergi, yüzyıllık modern ve çağdaş sanatımızdan önemli bir kesiti yansıtıyor.
Serginin küratörlüğünü İstanbul Modern Şef Küratörü Levent Çalıkoğlu ve Next Wave projesinin şef küratörü Çetin Güzelhan üstleniyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Berlin Eyalet Senatosu tarafından gerçekleştirilen sergiye, Türk ve Alman Kültür tarihinin izlerini araştıran bir zaman çizelgesi de eşlik ediyor.