Mayıs Ayı Eğitim Etkinlikleri

Mayıs Ayı Eğitim Etkinlikleri

"Dokunduğum Dünya" ve "Kentin Genç Tasarımcıları"

İstanbul Modern Sanat Müzesi, çocuklar ve gençler için Eğitim Sponsoru Garanti Bankası’nın katkılarıyla düzenlediği Genç İstanbul Modern programının üçüncüsünde "Dokunduğum Dünya" başlıklı etkinliğini ve Tasarım Kentleri sergisine paralel olarak hazırladığı "Kentin Genç Tasarımcıları" adlı eğitim programını gerçekleştiriyor.

GENÇ İSTANBUL MODERN – "DOKUNDUĞUM DÜNYA"

İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin, Paris’teki Centre Georges Pompidou işbirliğiyle ve Eğitim Sponsoru Garanti Bankası’nın katkılarıyla düzenlediği Genç İstanbul Modern programının üçüncüsü "Dokunduğum Dünya" başlıklı etkinlikle sürüyor.

Etkinlik, 6-16 yaş arası çocuk ve gençlerin gözlem gücünü, merakını ve yaratıcılığını arttırmayı ve günlük yaşamlarında karşılaştıkları nesne ve işaretlere araştırıcı bir gözle bakmalarını sağlamayı amaçlıyor. 6 Temmuz 2008 tarihine dek sürecek olan "Dokunduğum Dünya", çocuk ve gençlere mimari, tasarım, gıda endüstrisi ve plastik sanatlarda kullanılan 60 çeşit yumuşak malzemeyi dokunma ve görme duyuları aracılığıyla tanıtıyor.

Bir buçuk saat süren etkinlikte, genç katılımcılar, eğitmenler eşliğinde, üç ayrı aşama boyunca her gün karşılarına çıkan sıradan nesnelerin sıradışı yapılarını kavramaya çalışarak, yaşadıkları çevreye yeni bir gözle bakacak ve bu malzemelerin plastik sanatlarda ve olası diğer alanlardaki sıradışı kullanım alanlarını düşlemeye başlıyor.

Katılımcı çocuk ve gençler, "Dokunduğum Dünya" başlıklı etkinlikte, kendi dünyalarını oluşturan nesnelerin yapılarını ve özelliklerini değerlendirerek, tasarımlar gerçekleştiriyorlar. Böylece hem günlük kullanımda hem de plastik sanatlarda içerik ve malzeme arasında ilişki oluşturmanın yollarını araştırıyorlar.

Çocuk ve gençler, ilk aşamada yumuşak malzeme örneklerine bakarak, dokunarak tanıyor ve bunları farklı kullanım alanlarını belirten resimsel işaretlerle eşleştiriyor. Ardından günlük yaşamlarında bu malzemelerle neler yaptıklarını tarif ederek anlatıyor ve böylece malzemelerin her biriyle temel bir kişisel bağ kuruyor.

İkinci aşamada ise, çocuk ve gençler ahşap, sicim ve polistren toplarla doldurulmuş büyük likra minderleri eğip bükerek, bağlayarak ve birbirlerine ekleyerek, "dinlenmek, okumak, oturmak, uyumak, buluşmak, oynamak, saklanmak ve başkalarından uzaklaşmak" gibi çocuk dünyasına ilişkin önceden belirlenmiş eylemlere ve kendi beden ölçeklerine uygun eşyalar yaratıyor. Eşyalarının fotoğraflandıktan sonra yeniden bozulacağını bilen çocuklar, tasarım ve plastik sanatlardaki kalıcılık ve geçicilik kavramlarıyla da tanışmış oluyor.

Son aşamada ise çocuk ve gençler Centre Pompidou’daki Musée National d’Art Moderne’de sergilenen yumuşak malzemelerle yapılmış beş ayrı yapıta dair kısa filmler izliyor. Bu filmler aracılığıyla malzemenin, sanat yapıtındaki kullanımında yarattığı etkileri sorguluyor. Ayrıca farklı malzemeleri tanıtan eş zamanlı dia gösterisini de izleyen çocuklar, etkinliğin sonunda yaşadıkları coğrafyada kullanılan yerel yumuşak malzemeleri, bunların farklılıklarını ve hangi alanlarda yer aldıklarına ilişkin bilgi ve fikirlerini paylaşıyorlar.

Genç İstanbul Modern’in "Dokunduğum Dünya" başlıklı programına, Pazartesi hariç hafta içi ve hafta sonu her gün 10.00 – 11.30, 13.00 – 14.30, 15.00 – 16.30 saatleri arasında katılabilirsiniz. Bu grup çalışmalarının kontenjanı 20 kişi ile sınırlıdır.

Rezervasyon ve Ayrıntılı Bilgi İçin: 0 212 334 73 41

GENÇ İSTANBUL MODERN

İstanbul Modern Sanat Müzesi, Genç İstanbul Modern başlıklı eğitim programı dizisini, Paris’teki Centre Georges Pompidou işbirliğiyle ve Müze Eğitim Sponsoru Garanti Bankası’nın katkılarıyla gerçekleştiriyor. Ülkemizde ilk kez gerçekleştirilen bu eğitim programında, yılda iki kez 2,5 aylık sürelerde 6-16 yaş grubuna yönelik olarak uygulamalı sergiler ve atölyeler düzenleniyor.

Genç İstanbul Modern ilk etkinliğinde, 20. yüzyılın en büyük heykeltıraşlarından Constantin Brancusi’nin yapıtlarından esinlenerek düzenlenen oyunlardan oluşan "Taşın İçinde Saklı Kuş" isimli interaktif proje gerçekleştirildi. Gençleri heykelde yaratıcı süreçlerle tanıştırmayı hedefleyen proje, modern ve çağdaş heykele giriş olanağı yarattı.

Genç İstanbul Modern etkinliklerinin ikincisi, çağdaş İspanyol heykelinin en önemli isimlerinden Miquel Navarro’nun oyun-yapıtı "Ayın Altında" ile sürdü. Etkinlikte, çocuklar ve gençler, önce, yaşadıkları kente ilişkin gözlemlerini birbirlerine aktardı ve daha önceki etkinlikte yapılmış olan kentin çözümlemesini yapıp, kentin sırlarını keşfettiler.

Genç İstanbul Modern’in uluslararası etkinlik dizisi "Dokunduğum Dünya" isimli üçüncü atölye çalışmasıyla sürüyor. Katılımcılar her gün karşılarına çıkan sıradan nesnelerin sıradışı yapılarını anlayarak yaşadıkları çevreye yeni bir gözle bakmaya ve bu malzemelerin plastik sanatlarda ve olası diğer alanlardaki sıradışı kullanım alanlarını düşlemeye başlıyor.

"KENTİN GENÇ TASARIMCILARI"

İstanbul Modern Eğitim ve Sosyal Projeler Birimi’nin Eğitim Sponsoru Garanti Bankası’nın katkılarıyla Tasarım Kentleri sergisine paralel olarak hazırladığı "Kentin Genç Tasarımcıları" başlıklı eğitim programında çocuklar ve gençler, tasarımın temel kurallarından hareket ederek tasarım kültürünün geçmişine ve geleceğine uzanan uygulamalara katılıyor, geometrik şekilleri kullanarak tasarımlar gerçekleştirerek, sıradışı mekânlar ve nesneler yaratıyorlar. Program, Sanatçı Buluşmaları ve Atölye Çalışmaları’ndan oluşuyor. Çocuklar Cumartesi Atölyeleri’nde kendi yaş grubuna uygun etkinliğe, pazar günleri de Ailece Sanat etkinliğine katılabiliyorlar.

Çocuklarla sanatçıları bir araya getiren Sanatçı Buluşmaları etkinlik dizisinin ilki, "Kentin Genç Tasarımcıları" programıyla başlayacak. "Tasarım Kentleri" sergisini temel alan bu buluşmalarda, çocuklar, sanatçılarla birlikte, özgün ve yaratıcı uygulamalar gerçekleştirecekler. Tasarımcı Aziz Sarıyer ve mimar Nevzat Sayın yönetiminde düzenlenen iki ayrı atölye çalışmasında, tasarım fikrinin ortaya çıkış süreçleri üzerinde durulacak, tasarımın günlük yaşamdaki anlamı sorgulanacak.

4 – 13 yaş arası çocuklar için Tasarlamak Serbesttir: Atölye Çalışmaları, katılımcıları araştırmaya, yaratıcı fikirler geliştirmeye, ortaya çıkan fikirleri görselleştirmeye, malzemeleri keşfetmeye ve bir tasarımı oluşturan tüm aşamaları deneyimlemeye davet ediyor. Atölyede hafta içi okul grupları, hafta sonu çocuklar ve aileler geleceğin tasarımlarını üretiyorlar.

SANATÇI BULUŞMALARI

Aziz Sarıyer’in "Sandalyem" adını taşıyan atölyesinde 8 – 10 yaş aralığındaki çocuklar, bedenin nesne ile uyumu, sandalyenin işlevi, malzemesi, estetiği, kurulumu üzerine düşünecek ve usta tasarımcıyla birlikte, kendi imzalarını taşıyan sandalyeler tasarlayacaklar. Etkinlik 25 Mayıs ve 29 Haziran tarihlerinde saat 14.00-16.00 arasında.

Nevzat Sayın’ın "En Özel Kahramanıma Gizemli Bir Mekân" adını taşıyan atölyesinde, "mekân", "yapı", "çevre", "kahraman" ve "gizem" gibi kavramlar çocukların düşleriyle bir araya getirilecek. 11 – 13 yaş arasındaki çocuklar, "Kendi en özel kahramanın için gizemli bir mekân tasarlayacak olsan nasıl bir mekân yaratırdın?" sorusuna yanıt arayacak ve düşlerindeki mekânlarla mimarlık bilgilerini birleştirerek gerçek ve düş arasında mekânlar yaratacaklar. Etkinlik 7 Haziran ve 12 Temmuz tarihlerinde saat 14.00-16.00 arasında.

TASARLAMAK SERBESTTİR: ATÖLYE ÇALIŞMALARI

Pazartesi günü hariç hafta içi her gün okul gruplarına yönelik düzenlenen atölye çalışmaları, hafta sonları müzeyi ziyaret etmek isteyen çocuklar ya da aileler için belirli tarih ve saatlerde uygulanıyor.

Cumartesi Atölyesi

Çocuklar Cumartesi günleri İstanbul Modern’de kendi yaş grubuna uygun etkinliğe katılabiliyor. "Renklerin Oyunu" nda 4 – 5 yaş grubundaki çocuklar renkli saydam kâğıtlarıyla, yeni renkler keşfediyor ve motifler yaratıyorlar. "Çocukça İşaretler"de 6-7 yaş grubundaki çocuklar tasarımlardan yola çıkarak, resimler yapıp, atölyenin duvarlarında sergiliyorlar. "Işıklı Yerleştirmeler" de, 8 – 10 yaş arasındaki çocuklar, ışığın yapısını tanıyor, gündelik yaşamımızdaki önemini kavrıyor ve aydınlatma aksesuarları tasarlıyorlar. "Kâğıttan Kostümler"de 11 – 13 yaş arasındaki çocuklar maskeler oluşturuyor, bedenlerine uygun kostümler hazırlıyorlar.

Ailece Sanat

Pazar günleri saat 14.00 – 16.00 arasında aileler, eğitmenler eşliğinde Tasarım Kentleri sergisini geziyor ardından atölyede, kendi tasarımlarını yaratıyorlar.

"Uçan Renkler", "Kutudan Nesneler", "Köprü Kent" ve "Lunapark" adını taşıyan dört farklı aile etkinliğine 4 – 13 yaş grubundan çocuğu olan tüm aileler katılabiliyor. Aileler çocuklarıyla birlikte "Uçan Renkler"de, çeşitli malzemelerin üzerine desenler yapıyor, her renkli parçayı tavandan sallanan askılarda bir araya getirip, kişisel nesnelerini oluşturuyorlar. "Köprü Kent"de aileler düşsel bir kenti, üç boyutlu ahşap minyatür köprülerle donatıyorlar. Dönme dolabı, çarpışan arabaları, balerini, gondolu, gizemli tünelleri ve akla gelebilecek tüm unsurlarıyla bir "Lunapark" kuruyorlar.