İstanbul Modern Sinema’da Avustralya sinemasından bir seçki
2 – 12 Aralık
İstanbul Modern Sinema, 2-12 Aralık tarihlerinde Avustralya Büyükelçiliği ile işbirliğiyle, Avustralya sinemasından 11 filmlik bir seçki sunuyor. ’Büyüme’ temasına odaklanan ve arka planda Avustralya manzaralarıyla bezenmiş bu filmler eşcinsellik, göçmenlik, ırkçılık gibi konular üzerinden farklı büyüme hâllerini mercek altına yatırıyor. Avustralyalı yönetmenlerin yönettiği ve Hollywood filmlerinden bildiğimiz Russell Crowe, Heath Ledger ve Toni Collette gibi oyuncuların rol aldığı filmler, büyüme sürecinin sancıları kadar eğlenceli yanlarını da yansıtıyor.
Programda Rachel Ward’ın "Güzel Kate" (2009), Elissa Down’ın "Siyah Balon" (2008), Richard Roxborough’un "Babam Romulus"(2007), Bill Bennett’in "Öp ya da Öldür" (1997), Rowan Woods’un "Delikanlılar" (1998) ve "Somersault" (2004), Ana Kokkinos’un "Kafa Kafaya"(1998), Geoff Burton ile Kevin Dowling’in "Hepimizin Toplamı" (1994), Sue Brooks’un "Japon Hikâyesi" (2003) ve Gregor Jordan "İki El" (1999) isimli filmleri sunulacak.
Güzel Kate / Beautiful Kate, 2009
Yönetmen: Rachel Ward, 35mm / 90’
Oyuncular: Ben Mendelsohn, Maeve Dermody, Rachel Griffiths, Sophie Lowe
Yazar Ned Kendall, ölüm döşeğindeki babasına veda etmek üzere kız kardeşi Sally tarafından büyüdüğü eve çağırılır. Aile evi uzak ve kasvetli bir bölgededir. Hikâye ilerledikçe aileye dair tekinsiz gerçekler ortaya çıkar. Rachel Ward’ın senaryosunu yazdığı ve yönettiği ilk film olan Güzel Kate, kuvvetli görselliği sayesinde etkileyici bir atmosfer yaratmayı başarıyor.
Siyah Balon / The Black Balloon, 2008
Yönetmen: Elissa Down, 35mm / 97’
Oyuncular: Rhys Wakefield, Luke Ford, Toni Collette
Thomas’ın tek istediği normal bir ergen olmaktır, fakat otistik kardeşi Charlie yüzünden böyle bir şansı yoktur. Thomas, kız arkadaşı Jackie sayesinde kardeşini kabul edebilecek midir? Filmde anneyi oynayan Collette’in performansıyla güçlenen film yoğun bir aile dramı içinde kendini gerçekleştirmeye çalışan Thomas’ın ölçülü ve etkiliyici hikâyesini anlatıyor. Yönetmen Elissa Down’un iki otistik kardeşiyle büyümüş olması böylesine bıçak sırtı bir konuyu yeterli bir duygusallık ve keskin bir gerçekçilikle işlemesini sağlıyor.
Babam Romulus / Romulus, My Father, 2007
Yönetmen: Richard Roxborough, 35mm / 106’
Oyuncular: Eric Bana, Franka Potente, Marton Csokas
1960’ların Avustralya taşrasında geçen filmde, Raimond, Romen göçmeni Romulus ve onun Alman eşi Christina’nın oğludur. Romulus, Christina’nın kendisini en yakın arkadaşları Mitru’yla aldattığını ve ondan bir bebeği olacağını öğrenir. Çift ayrılır, Romulus bir akıl hastanesine yatırılır. Romulus hastaneden çıktığında oğlunu sağlıklı yetiştirebilmek için çok büyük bir mücadele verir. Babam Romulus, imkânsız bir aşkı ve babayla oğul arasındaki kuvvetli bağın dramatik öyküsünü anlatıyor.
Öp ya da Öldür / Kiss or Kill, 1997
Yönetmen: Bill Bennett, 35mm / 93’
Oyuncular: Frances O’Connor, Matt Day, Barry Langrishe
Nikki ve Al karşılarına çıkan işadamlarını soyarak hayatlarını kazanan bir çifttir. Nikki barda tanıştığı adamları otel odasına çıkarır, onları ilaçla uyutur. İşadamları genellikle evli oldukları için polise şikayet edemezler ve iki aşık bütün Avusturalya kırsalını bu şekilde dolaşır. Fakat ikilinin son kurbanı beklenmedik bir şekilde ölür ve eşyalarının arasından ünlü eski futbolcu Zipper Doyle’un pedofil olduğunu kanıtlayan bir video ortaya çıkar. Renkli yan karakterlerle bezenmiş sürükleyici bir yol filmi...
Delikanlılar / The Boys, 1998
Yönetmen: Rowan Woods, 35mm / 86’
Oyuncular: David Wenham, Toni Collette, Lynette Curran
Brett Sprague saldırı suçundan bir süre hapiste yattıktan sonra şartlı tahliye olunca annesi ve iki erkek kardeşiyle sevgilisinin onu bekledikleri evlerine geri döner. Aile Brett’in çevresinde biraraya gelir. Fakat Brett’in şiddet eğilimi aileyi de kendisiyle birlikte felakete sürükler. Toni Collette’in Brett’in kız arkadaşı Michelle rolünde göz dolduran bir performans sergilediği film, Avusturalya kenar mahallerinde alt sınıf bir ailenin hayat mücadelesini sınıf, cinsiyet ve aile kavramları üzerinden gözler önüne seriyor.
Somersault, 2004
Yönetmen: Rowan Woods, 35mm / 106’
Oyuncular: Abbie Cornish, Sam Worthington, Lynette Curran
Heidi, annesinin sevgilisi ile öpüşürken annesine yakalanınca evden kaçar. Bir zaman sonra kalacak bir yer ve bir markette iş bulmayı başarır. Heidi çocukluk, tekerlemeler ve boyama kitaplarıyla; yetişkinlik, çalışmak, cinsellik ve iftiralarla başa çıkmak arasında kalmıştır. Acaba yetişkinlikten kurtulup bir süre daha çocuk kalabilecek midir? Avusturalya Oscar’larında bolca ödüllendirilen Rowan Woods’un bu düşük bütçeli filmi, genç bir kızın edindiği yeni deneyimlerle cinsellik ve sevgi arasındaki farkı kavramasının hikâyesini anlatıyor.
Kafa Kafaya / Head On, 1998
Yönetmen: Ana Kokkinos, 35mm / 100’
Oyuncular: Alex Dimitriades, Paul Capsis, Julian Garner
Zamanında radikal eylemci olup, bugün geleneksellik içinde hapsolmuş olan ebeveynlerinden nefret eden 19 yaşındaki Ari, uyuşturucu bağımlısı bir eşcinseldir. Ari bir yandan cinsel kimliğini keşfetmeye çalışırken, bir yandan da Yunan göçmeni ailesiyle mücadele etmektedir. Cinsel kimlik, kültürel yabancılaşma, konformizm ve bireysellik gibi konulara temas eden Kafa Kafaya, gerçek bir büyüme hikayesi.
Hepimizin Toplamı / The Sum of Us, 1994
Yönetmen: Geoff Burton & Kevin Dowling, 35mm / 96’
Oyuncular: Jack Thompson, Russell Crowe, John Polson
Dul bir baba iki karmaşık sorunla karşı karşıyadır: Bir yandan kendisi için "Bayan Doğru"yu ararken, bir yandan da 20 yaşındaki eşcinsel oğlu için "Bay Doğru"yu aramaktadır. Başlarına gelen trajediler sonrası ayakta kalmayı başaran farklı bir baba- oğlun eğlenceli ve duygusal hikâyesi.
İz Peşinde / The Tracker, 2002
Yönetmen: Rolf de Heer, 35mm / 98’
Oyuncular: David Gulpilil, Gary Sweet, Damon Gameau
Yıl 1922, Avustralya’da bir yer. Avustralya yerlisi, beyaz bir kadını öldürmekle suçlanınca, onu yakalamak için üç beyaz adam (Fanatik, Takipçi ve Gazi) ile onlara yardım etmesi için deneyimli bir yerli (İz Sürücü) görevlendirilir. Dörtlü, ıssız çölde iz peşine düşer, ama kendi içlerindeki ırkçılık mücadelesi, suçluyu aramalarının önüne geçecektir. Bu efsanevi film Western’i andıran aksiyonuyla, etkin oyunculuklarla, vahşi doğanın içinde geçen çarpıcı bir av öyküsü.
Japon Hikâyesi / Japanese Story, 2003
Yönetmen: Sue Brooks, 35mm / 107’
Oyuncular: Toni Collette, Gotaro Tsunashima, Lynette Curran
Jeolog Sandy’nin, Japon iş adamı Hiromitsu ile çıktığı zorunlu gezi, çölün ortasında mahsur kalmalarıyla ikisini de zihinsel haritalarının dışına sürükleyen ve başladıkları yere bir daha asla dönemeyecekleri bir yolculuğa dönüşür. Japon Hikâyesi, muhteşem Avustralya çöl manzarası önünde yanlış anlamalar ve nefretle başlayan bir aşkın hikâyesini anlatan bir yol filmi.
İki El / Two Hands, 1999
Yönetmen: Gregor Jordan, 35mm / 90’
Oyuncular: Heath Ledger, Bryan Brown, David Field
Bir mafya için taşıması gereken ganimeti çaldıran 19 yaşındaki Jimmy (Ledger) böylece çok azılı bir ganstere borçlanmıştır ve kısa zamanda parayı bulması gerekir. Bu arada kaybolan paralar iki çocuğun eline geçer ve onlar için de bir alışveriş çılgınlığı başlar. Jimmy bu telaş arasında masum ve güzel bir kıza aşık olur. Sidney’in arka sokaklarını gözler önüne seren, temposu hiç düşmeyen eğlenceli bir film.