Çağdaş sanatın şifreleri çözülüyor
İstanbul Modern’in yetişkinlere yönelik atölye ve seminer programı Atölye Modern, 12 Ekim 2016’da Mario Levi’den “Yaratıcı Yazarlık Atölyesi” ile başlıyor. Programda yer alan “Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi”, “Sanat ve Toplum”, “Sanatçıların Dünyasını Anlamak” başlıklı seminerlerin yanı sıra “Çağdaş Sanatın Şifreleri” başlıklı yeni bir program da sanatseverleri bekliyor
Atölye Modern’in yeni seminer programında çağdaş sanatın gelişiminde iz bırakmış sanat çalışmaları ele alınıyor. Doç. Dr. Ahu Antmen, Yrd. Doç. Dr. Osman Erden, Doç. Dr. Alper Maral, Öğr. Gör. Fırat Arapoğlu ve Doç. Dr. Zeynep Günsür’ün yönetiminde gerçekleşen “Çağdaş Sanatın Şifreleri”nde 20. yüzyılda üretilen ve sanat tarihine yön veren sekiz farklı sanat çalışması ve bu çalışmaların günümüz sanatına yansımaları ele alınıyor.
Yaratıcı Yazarlık semineri yazar Mario Levi; Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi seminerleri Doç. Dr. Esra Alicavuşoğlu, Prof. Dr. Uşun Tükel, Öğr. Gör. Fırat Arapoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Osman Erden; Sanat ve Toplum semineri Yrd. Doç. Dr. Nusret Polat yönetiminde gerçekleştiriliyor.
Doç. Dr. Burcu Pelvanoğlu, Ömer Faruk Şerifoğlu ve Haldun Dostoğlu’nun yönetiminde düzenlenen “Sanatçıların Dünyasını Anlamak” programında her seminer farklı bir sanatçıya odaklanıyor:
Sanatçıların Dünyasını Anlamak seminerleri; Modernin inşası: Hale Asaf; Heykelde sıradan nesne ile kütlenin üretimi: Kuzgun Acar; Geleneğin çağdaş yorumu: Bedri Rahmi Eyüboğlu; Batı akılcılığı ve Doğu’dan Batı’ya sanatsal bir yolculuk: Erol Akyavaş; Türkiye’de soyut form arayışı: Nejat Devrim başlıklı dersleri içeriyor.
Atölye Modern’in seminerleri ücretlidir. Katılımlar kontenjanla sınırlıdır.
Detaylı bilgi için: www.istanbulmodern.org
Tel: 0212 334 73 48, atolyemodern@istanbulmodern.org
ATÖLYE MODERN SONBAHAR DÖNEMİ PROGRAMI
AICA TÜRKİYE İŞBİRLİĞİYLE SANAT TARİHİ SEMİNERLERİ
Alanlarında uzman sanat tarihçileriyle yürütülen Sanat Tarihi Seminerleri katılımcılarına, sanat tarihine giriş yapma, tarihsel bağlamlar oluşturma ve sanatta yeni okuma biçimleri geliştirme olanağı sunuyor.
MODERN VE ÇAĞDAŞ SANAT TARİHİ SEMİNERLERİ
Gündüz Programı:
Etkinlik Süresi: 10 Hafta
25 Ekim – 27 Aralık 2016
Salı günleri, 10.30 – 12.30
Akşam Programı:
Etkinlik Süresi: 10 Hafta
19 Ekim – 21 Aralık 2016
Çarşamba günleri, 19.30 – 21.30
Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi başlıklı program, 19. yüzyıldan günümüze Batı sanatının evrelerini, sanat üretimindeki estetik kaygıların değişimini, sanat, sanatçı ve sanat izleyicisi arasındaki ilişkilerin nasıl evrildiğini ayrıntılı olarak ele alıyor. Programın ilk yarısında modern sanat kronolojik olarak konu edilirken, ikinci yarısında ise çağdaş sanat tematik olarak işleniyor.
Bu seminer programı bir süreklilik ilişkisi içinde olan modern sanatı ve çağdaş sanatı karşılaştırmalı olarak inceliyor. Seminer, katılımcılarına, modern sanatın avangart akımlarını, bu akımlardan beslenerek şekillenen çağdaş sanatı ve çağdaş sanatın modern sanatla tepkisel ilişkisini değerlendirme olanağı sunarken, katılımcılar günümüz sanat ortamını kavramada temel adımlar atıyor.
Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi programının 1. ve 2. seminerlerini Doç. Dr. Esra Aliçavuşoğlu (Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Eğitim Bölümü), 3. ve 4. seminerlerini Prof. Dr. Uşun Tükel (İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü), 5. ve 6. seminerlerini Öğr. Gör. Fırat Arapoğlu (İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi), 7., 8., 9. ve 10. Seminerlerini ise Yrd. Doç. Dr. Osman Erden (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü) sunmaktadır.
Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi seminerleri İstanbul Modern Sinema’da gerçekleşiyor.
YARATICI YAZARLIK ATÖLYESİ: MARİO LEVİ İLE
Etkinlik Süresi: 8 Hafta
12 Ekim – 30 Kasım 2016
Çarşamba günleri, 19.30 – 21.30
Yaratıcı Yazarlık Atölyesi farklı yazı türlerinin, yazar Mario Levi’nin denetiminde, tüm katılımcılar tarafından paylaşıldığı bir seminer ve sohbet dizisi. Atölye, katılımcıların sadece yazı alanındaki sınırlarını genişletmeyi değil, kendilerini daha iyi tanımalarını da hedefliyor.
Atölye öncelikle bir hikâyesi olduğuna inananlara, nasıl bir yolda yürüyebileceklerini gösteriyor. Katılımcılar, yaratım sürecine ilişkin sorularının yanıtlarını bu programda arayabilecek. Yazan ama bazı engelleri aşamadığını hisseden, yaratma sürecinde neler yaşandığını merak eden, yıllardır yazmayı erteleyen veya yazamadığı bir romanı olduğunu düşünen herkes bu programa katılabiliyor.
Program, İstanbul Modern Eğitim Odası’nda gerçekleştiriliyor. Bu programa en fazla 15 katılımcı kabul ediliyor.
SANAT VE TOPLUM: NUSRET POLAT iLE
Etkinlik Süresi: 8 Hafta
10 Kasım – 29 Aralık 2016
Perşembe günleri, 19.30-21.30
Yrd. Doç. Dr. Nusret Polat (Okan Üniversitesi Sanat ve Tasarım Yönetimi Bölümü) tarafından gerçekleştirilen Atölye Modern programlarından Sanat ve Toplum Semineri katılımcılarını, sanatın sosyolojik yönünü ele almaya ve sanatı toplumsal değişimin bir parçası olarak okumaya davet ediyor.
Program sanatı Kantçı bir yaklaşım ile kendi içinde özerk bir yapı olarak görmekten ziyade, Bourdieucü anlamda toplumsal bir alan olarak görüp, tarihsel bir perspektif içinde sanatın toplumsal işlevi üzerine odaklanıyor. Geç Ortaçağ’dan günümüze uzanan bir zaman süreci içinde sanatın değişen toplumsal konumu ve işlevi, ekonomi ve siyaset gibi farklı alanlarda ortaya çıkan değişimlere sanatın verdiği tepkiler, sanatçıların değişen üslupları, sınıfsal konumları ve zihniyet dünyaları bu seminerin temel konularını oluşturuyor. Program; Avrupa Rönesansı’nda sekülarizm lehine gerçekleşmeye başlayan büyük zihniyet dönüşümünün sanattaki temsiliyet biçimlerini, Hollanda resminde kapitalizmin izlerini, Aydınlanma çağında sanat eleştirisinin rolünü, Türkiye’de sanatsal modernizmin oluşum koşullarını ve çerçevesini, Posmodernizm ile sanatın yeni formlarını, izleyicinin rolünü ve sanatla karşılaşma biçimlerini ve küreselleşme çağında çağdaş sanatın genişleyen anlayış ve etki kapsamını işliyor.
Sanat ve Toplum semineri, Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştiriliyor.
SANATÇILARIN DÜNYASINI ANLAMAK
Etkinlik Süresi: 5 Hafta
4 Kasım – 2 Aralık 2016
Cuma günleri, 10.30 – 12.30
Seminer, katılımcılarını Türkiye’de çağdaş sanat ortamının gelişmesine tanıklık etmiş sanatçıların yaşam öyküleri üzerinden, 20. yüzyıl sanat ortamını anlamaya davet ediyor. Sanat tarihçileri ve küratörlerin yönetiminde gerçekleştirilen bu seminer, kültürel oluşumları kişisel öyküler üzerinden işliyor: Fotoğraflar, videolar, sunumlar eşliğinde gerçekleştirilen seminerlerin her biri günümüz sanatını etkilemiş, çağdaş sanatta iz bırakmış bir sanatçıyı konu alıyor.
Doç. Dr. Burcu Pelvanoğlu, Ömer Faruk Şerifoğlu ve Haldun Dostoğlu’nunprogram yürütücülüğünü üstlendikleri bu seminerin her bir dersi, farklı bir sanatçıya odaklanıyor. Seminer süresince katılımcılar sanatçıların yaratım süreçlerine, oluşturdukları anlatılara, biçim arayışlarına, disiplinötesi tavırlarına, cinsiyet ve kültürel kimliklerini sanatsal üretimlerine nasıl taşıdıklarına ilişkin bilgiler ediniyor; çağdaş sanatı anlamanın bir yöntemi olarak, yaşanmış hikayelerin izini sürüyorlar.
Modernin inşası: Hale Asaf
Program Yürütücüsü: Doç. Dr. Burcu Pelvanoğlu
Uygulama Tarihi: 4 Kasım 2016 / 10.30 – 12.30
Geleneğin çağdaş yorumu: Bedri Rahmi Eyüboğlu
Program Yürütücüsü: Ömer Faruk Şerifoğlu
Uygulama Tarihi: 11 Kasım 2016 / 10.30 – 12.30
Türkiye’de soyut form arayışı: Nejat Devrim
Program Yürütücüsü: Haldun Dostoğlu
Uygulama Tarihi: 18 Kasım 2016 / 10.30 – 12.30
Heykelde sıradan nesne ile kütlenin üretimi: Kuzgun Acar
Program Yürütücüsü: Doç. Dr. Burcu Pelvanoğlu
Uygulama Tarihi: 25 Kasım 2016 / 10.30 – 12.30
Doğu’dan Batı’ya sanatsal bir yolculuk: Erol Akyavaş
Program Yürütücüsü: Haldun Dostoğlu
Uygulama Tarihi: 2 Aralık 2016 / 10.30 – 12.30
Sanatçıların Dünyasını Anlamak seminerleriİstanbul Modern Sinema’da gerçekleşiyor.
ÇAĞDAŞ SANATIN ŞİFRELERİ
Günümüz Sanatına Yön Veren Yapıtlar Üzerine Bir Seminer Programı
Etkinlik Süresi: 8 Hafta
15 Kasım 2016 – 3 Ocak 2017
Salı günleri, 19.30 – 21.30
Seminer programı, çağdaş sanatta, malzemesiyle, üretim biçimiyle, işaret ettiği konularla, yeni biçim ve yöntemler öneren avant-garde yapıtlara odaklanıyor. Çağdaş sanatın anlaşılması güç unsurlarına ışık tutmak, bilgilerini çoğaltmak ya da tazelemek isteyen katılımcılar, sanat tarihi, müzik ve koreografi gibi alanlarda uzmanlarla bir araya gelerek, 20. yüzyılda üretilen ve sanat tarihine yön veren sekiz farklı sanat çalışmasını ve bu çalışmaların günümüz sanatına yansımalarını araştırıyor.
Marcel Duchamp çağdaş sanat alanında hazır nesne kullanımını nasıl etkiledi? Magritte imge ve nesne arasındaki ilişkiye nasıl bir bakış açısı getirdi? John Cage, müziğe raslamsallığı ve somut unsurları nasıl taşıdı? Joseph Kosuth, sözel imge, görsel imge ve nesne arasındaki ilişkiselliği nasıl ele aldı? Andy Warhol üretim biçimine nasıl bir boyut kazandırdı? Joseph Beuys sanatın bir icra olarak algılanışına nasıl yön verdi? Pina Bausch, günlük hareket ve jestleri dans disiplinine nasıl taşıdı? Nam June Paik sanatta yeni medya kullanımına nasıl öneriler getirdi? Bu soruların yanıtlarını arayan seminer, yapıtların dünyasına bakarak çağdaş sanatın doğasını anlamada yöntemler sunuyor.
Program Takvimi
Seminer: 15 Kasım 2016, 19.30 – 21.30
MARCEL DUCHAMP, “Fountain”, 1917 (Fontaine)
Program Yürütücüsü: Doç. Dr. Ahu Antmen
Seminer: 22 Kasım 2016, 19.30-21.30
RENÉ MAGRITTE, “The Treachery of Images”, 1928-1929 (Ceci n'est pas une pipe)
Program Yürütücüsü: Yrd. Doç. Dr.Osman Erden
Seminer: 29 Kasım 2016, 19.30 – 21.30
JOHN CAGE, “4’ 33’’, 1952
Program Yürütücüsü: Doç. Dr. Alper Maral
Seminer: 6 Aralık 2016, 19.30 – 21.30
JOSEPH KOSUTH, “One and Three Chairs”, 1965
Program Yürütücüsü: Yrd. Doç. Dr.Osman Erden
Seminer: 13 Aralık 2016, 19.30-21.30
ANDY WARHOL, “Campbell’s Soup Cans”, 1968
Program Yürütücüsü: Yrd. Doç. Dr.Osman Erden
Seminer: 20 Aralık 2016, 19.30-21.30
JOSEPH BEUYS, “I Like America and America Likes Me”, 1974
Program Yürütücüsü: Öğr. Gör.Fırat Arapoğlu
Seminer: 27 Aralık 2016, 19.30-21.30
PINA BAUSCH, “Cafe Müller”, 1978
Program Yürütücüsü: Doç. Dr. Zeynep Günsür
Seminer: 03 Ocak 2017, 19.30-21.30
NAM JUNE PAIK, “Electronic Superhighway: Continental U.S., Alaska, Hawaii”, 1995
Program Yürütücüsü: Öğr. Gör.Fırat Arapoğlu