Dolapta Beden

Nilbar Güreş, 1977

Dolapta Beden, 2019

Nilbar Güreş yapıtlarında performans, video, heykel, fotoğraf ve kumaş üzerine karışık teknik kolaj gibi farklı ifade araçlarını kullanır. Bireylerin yaşamlarına ilişkin konuları kimi zaman otobiyografik unsurlardan yola çıkarak yorumlayan sanatçı, üretiminde toplumsal cinsiyet, kimlik, adalet gibi kavramları inceler. Güreş’in çalışmaları sosyoloji, politika, ekonomi ve feminizm gibi farklı çerçevelerden değerlendirmeyi mümkün kılan çok katmanlı bir anlatım dili sunar. Sanatçı yapıtlarını kurgularken kişisel eşyalar, günlük yaşamdan alışkanlıklar ve ritüelleri kullanır.

Nilbar Güreş’in “Dolapta Beden” adlı yapıtı sanatçının gelenekler, alışkanlıklar ve kadın cinselliği üzerine yürüttüğü araştırmaları yansıtır. Sanatçının yalın bir ifadeyle kumaş yüzeyine uyguladığı doğaya ait imgeler, insanlara ve günlük nesnelere eşlik eder. Güreş’in bu yapıtı sanatçının, bedenin tarihsel ve kültürel olarak tanımlanmasını ve özellikle ataerkil toplumsal düzenin beden üzerinden yarattığı normları sorgulayan çarpıcı çalışmalarından biridir. Yapıtta birbirine geçen sahneler kurgulayan Güreş’in boyadığı bedenler hapsedildikleri formlardan dışarıya taşmak istercesine akışkandır, kendileri için belirlenen sınırlara isyan ederler. “Dolapta Beden” kadınlığın toplumsal normlarla sabitlenmeye çalışılan yapısını bozan, düzene meydan okuyan ve bedenlerin özgürlüğünü talep eden bir ruh hali taşır.

Yapıtın Türü

Yerleştirme

Teknik

Kumaş üzerine karışık teknik

Ölçüler

134 x 201 cm

Koleksiyon

İstanbul Modern Sanat Müzesi Koleksiyonu

Kadın Sanatçılar Fonu’yla koleksiyona kazandırılmıştır.

Kadın Sanatçılar Fonu 2018 üyeleri

Berrak Barut, Oya Eczacıbaşı, Selin Gülçelik, Harika Güral, Beril Miskavi, Meltem Demirören Oktay, Ebru Özdemir, Nesrin Sarıoğlu, Rana Erkan Tabanca, Türkan Özilhan Tacir